Malé vodné toky v TANAPe a PIENAPe zarybnili pstruhom potočným.

17.06.2011 Poprad

Tatranská Lomnica 17. júna (TASR) – Malé vodné toky v Tatranskom národnom parku (TANAP) a Pieninskom národnom parku (PIENAP) opäť po roku zarybnili. Pracovníci Strediska genofondu rýb (SGR) Východná Štátnych lesov (ŠL) TANAPu vypustili do tatranských vôd viac ako 75.000 násad pstruha potočného.
Robia tak každoročne predovšetkým pre udržanie populácie pôvodného druhu potočných rýb vyskytujúcich sa v tejto oblasti. Je to aj z dôvodu, že každým rokom narastá počet vydier, bocianov a volaviek v území oboch národných parkov, pre ktoré sú ryby súčasťou ich potravy. „Prvé pstruhy potočné sme vypustili do vôd tatranských tokov na Orave, a potom postupne v ďalších deviatich lokalitách ochranných obvodov od Podbanského až po Tatranskú Javorinu a Červený Kláštor,“ vymenoval vedúci SGV Východná Pavol Vechter.
Na jeseň, keď dorastú v rybníkoch SGV Východná násady lipňa tymianového, vypustia približne 5000 rýb tohto druhu do vôd Bieleho Váhu. V stredisku chovajú okrem dvoch spomínaných rýb aj pstruha dúhového. Približne dve tretiny z novo odchovanej populácie každoročne použijú na zarybňovanie drobných vodných tokov v TANAPe a PIENApe. Časť z nich sa predá záujemcom v podobe násad na zarybňovanie lovných revírov a rybníkov mimo národných parkov.
 

Vyberte región